Petua Cara Cepat Bersalin ini saya belajar masa join kelas kelahiran amani sewaktu mengandungkan anak ke-4. Alhamdulillah Petua Cara Cepat Bersalin ini sangat berkesan inshaAllah kalau betul-betul buat. Nak-nak buat yang pertama kali nak rasa kontraksi itu apa. Jom kita tengok apakah Petua Cara Cepat Bersalin tersebut.

 

Cara Cepat Bersalin

Cara Cepat Bersalin

 

Petua Cara Cepat Bersalin

Macam-macam petua Petua Cara Cepat Bersalin yang selalu dicanangkan di Malaysia ini. Antaranya:

 

1) Banyakkan berjalan

Petua Cara Cepat Bersalin yang pertama adalah banyakkan berjalan. Sebagai salah satu alternatif senaman, brisk walk (berjalan secara laju) boleh membantu meregang dan melembutkan otot pelvik supaya mudahkan bayi untuk keluar dari rahim.

 

2) Minum teh daun rasberi

Dengan meminum teh daun rasberi (raspberry leaf tea) dipercayai bantu menguatkan otot pelvik dan rahim untuk persediaan kontraksi (proses menolak bayi keluar secara alami/semulajadi). Elok diminum semasa trimester ketiga.

 

3) banyakkan bersujud

Proses kelahiran normal yang paling baik adalah bila kepala bayi berada dalam keadaan terbalik dan berada di atas “pintu” keluar. Untuk mengekalkan posisi bayi begitu, digalakkan untuk banyakkan bersujud untuk bantu bayi dapatkan banyak oksigen dan kekalkan posisi tersebut.

 

4) hubungan intim lebih kerap

Percaya tak? Hubungan intim yang lebih kerap bersama suami semasa trimester ketiga akan bantu mempercepatkan proses kelahiran secara normal. Ini kerana hormon yang diperlukan semasa kontraksi dan semasa melakukan hubungan intim adalah sama! Nama hormon ini adalah Oxytocin (hormon gembira).

 

5) Squatting

Banyakkan squatting (senaman yang berposisi seperti mencangkung) juga adalah salah satu Petua Cara Cepat Bersalin. Proses ini juga membantu untuk meregang, merelaks dan melembutkan otot pelvik supaya senang untuk mengembang sewaktu kontraksi.

 

6) Makan makanan sunnah

Seeloknya makan makanan sunnah seperti minyak kelapa dara, kurma, madu, buah-buahan dan sebagainya sewaktu kontraksi sedang berjalan kerana ia juga membantu untuk percepatkan bukaan servik. Teori oleh saya = bila kita makan, kita akan gembira, jadi hormon Oxytocin akan terembes dengan baik. Hehe.

 

Kenapa Perlunya Petua Cara Cepat Bersalin?

Untuk ibu yang pertama kali akan melahirkan anak selalunya otot servik berada dalam keadaan padat dan keras. Jadi selalunya ia mengambil masa yang agak lama untuk cukupkan bukaan sehingga 10cm. Ya, bukaan servik harus mencapai 10cm untuk membolehkan bayi keluar dengan baik. Macam mana bentuk bukaan servik tu?

 

Cara Cepat Bersalin

Cara Cepat Bersalin

 

Berapa lama masa yang diambil untuk capai bukaan 10cm tu?

Ikut keadaan kesihatan masing-masing. Ada yang 2 jam saja, ada yang ambil masa lebih 10 jam. Ada yang ambil masa 2 hari. Tapi yang pasti bukaan itu akan terjadi lebih cepat dengan mengamalkan Petua Cara Cepat Bersalin ni.

 

So, anda dah ada persediaan untuk berpantang ke? Kalau belum tahu, jemput baca : 7 Perkara Perlu Buat Selepas Bersalin.

Atau dah ada set untuk berpantang nanti? Kalau belum, boleh tengok-tengok kat sini : Set Bersalin Shaklee. Special untuk anda, dapatkan diskaun 25% dengan Daftar Ahli Shaklee.

 

Set Bersalin Shaklee & Set Berpantang Shaklee

Set Bersalin Shaklee & Set Berpantang Shaklee

 

Jika anda inginkan Set Bersalin Shaklee tersebut, boleh hubungi Pengedar Sah Shaklee kami yang tertera di bawah :

Kuala Lumpur :

Fatin Mazelan : 012-3672 560
Ampang, Kuala Lumpur, Ulu Klang, Bukit Antarabangsa, Ukay Perdana, Wangsa Maju, Taman Melawati, Sri Rampai, Setapak

Fiza Aslam : 017-6070 238
Sekitar KLCC, Jalan Ampang, Bukit Bintang

Akmarina : 017-9636 954
Taman Melawati, Gombak, Batu Caves, Greenwood, Sungai Pusu, Sri Gombak, Segambut, Jalan Duta, MATRADE, Selayang

Atifah : 017-3466 579
Ampang, Bandar Baru Ampang, Pandan Indah, Taman Dagang, Taman Cahaya, Taman Cempaka, Taman Muda, Taman Kosas, Bukit Indah, Bukit Belacan, Kampung Baru Cheras, Taman Saga

Yuni : 012-3857 800
Bukit Damansara, Mont Kiara, TTDI, Jalan Duta, Sri Hartamas, Kerinchi, Bandar Utama, Bangsar, Pantai Dalam

Liza : 012-647 4125
KL Sentral

 

Selangor

Azie : 012-9513 802
Sungai Buloh, Rawang, Bandar Tasik Puteri, Shah Alam, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Kota Damansara, Kepong

Fiza : 017-6070 238
Rawang, Selayang, Batang Kali, Gombak, Serendah, Sungai Buloh, Shah Alam, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Kota Damansara, Kepong

Muni : 019-6736 675
Sepang, Salak Tinggi, Nilai, KLIA, KLIA2

Azura : 017-6120 992
Selayang, Kepong, Batu Caves, Gombak, Klang, Pulau Indah, Port Klang

Yanti : 012-5285 658
Kajang, Bangi, Semenyih, Sg Long, Seri Kembangan, Balakong, Cheras

Olie : 012-6770 032
Bangi, Kajang, Putrajaya Precint 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Cyberjaya, Puchong

Liza : 012-647 4125
Jenjarom

 

Pahang, Terengganu dan Kelantan

Kak Wan : 011-2609 9465
Kuantan, Bandar Indera Mahkota, Pahang

Elynn : 013-9449 174
Sekitar Bandar Raub, Pahang

Nora : 014-807 0610

Sekitar Gambang

Izzati : 019-4028 542
Sekitar kawasan Bandar Kemaman, Terengganu

Absarina : 017-9636 954
Sekitar kawasan Kota Bharu, Kelantan

 

Negeri Sembilan, Melaka dan Johor

Muni : 019-6736 675
Nilai, Seremban, Negeri Sembilan

Syin : 013-7875 853
Kulai, Kelapa Sawit, Senai, Johor Bahru

 

Perak, Kedah, Penang dan Perlis

Fatin : 012-3672 560
Bandaraya Ipoh, Perak

 

Sabah dan Sarawak

Lia : 017-5278 054
Kota Marudu, Sabah

Sekian, perkongsian tentang Petua Cara Cepat Bersalin.