Assalammualaikum dan selamat sejahtera. Apa khabar? Semoga semua yang baca ni dalam keadaan sihat. Kali ni saya nak kongsi tentang 5 Cara Maintain Stok Susu Ketika Puasa.

Perkara ni pernah terjadi kat saya masa anak pertama dulu. Masa tu tiada ilmu tentang penyusuan. Pakai redah saja. Nak nak pula oversuppply dan pernah kena breast abcess. Lagi rasa tak keruan dengan susu berlebihan.

Jadinya saya jadikan bulan puasa untuk dropkan susu. Last-last susu drop terus. Kering. Sebab drastically berhenti pam kan. Masa tu tak tahu pun tentang relactation. Menangis tau bila mula bagi susu tepung. Huhu. Nak nak bila anak pandang muka kita macam rasa bersalah sangat. Huhu.

Jadinya, saya ambil alternatif untuk anak kedua. Walaupun oversupply, saya kena jaga kuantiti susu supaya ada untuk anak saya. Alhamdulillah, berjaya menyusukan anak kedua saya sehingga umur 3 tahun! Hehe.

Ok ini antara cara untuk maintain stok susu ketika sedang berpuasa:

1) Pam & direct feeding ikut jadual

Jangan ubah waktu pam ya. Ikut saja macam biasa. Memang akan nampak macam drop sikit tapi pam saja. Nanti lepas puasa inshaAllah stok susu maintain.

2) Minum air masak banyak-banyak

Banyak mana? At least 2 liter. Bukan masa sahur tu 2 liter seteguk tau. Kang kembung pula. Haha. Minum secara berkala dari lepas isyak sampai ke sahur. Kerap kencing tu normal. Tapi inshaAllah bertahan.

3) To be truth, kena kurangkan minum air manis ketika berpuasa

Either masa sahur (minum teh panas) or masa berbuka tu (lagi macam-macam air manis). Jemput kurangkan. Sebab nanti tenaga kita akan drain out masa sedang menahan lapar dan dahaga. Dan akhirnya kita kecundang.

4) Makan kurma banyak-banyak

Banyak mana? 7 biji masa berbuka. 7 biji masa sahur. Ni salah satu milk booster yang popular ketika berpuasa kan. Jemput makan ya. Khasiat kurma inshaAllah terbaik.

5) Ambillah Set Menyusu Shaklee. Kenapa?

Sebab mampu bagi rasa kenyang untuk jangkamasa yang lama since kita kena berpuasa selama 14 jam kan. Selain dari tu, ia bantu kekalkan cecair dalam badan dan bantu rembeskan urin secara perlahan (maksudnya elakkan dari kerap sangat kencing).

Cara Maintain Stok Susu Dengan Set Menyusu Shaklee Ketika Puasa

Kan lebih mudah begitu. Memang saya dah aim set ini setiap kali saya berpuasa sebab saya suka dengan kesan yang positif yang dah pun saya rasai selama 4 tahun. Nak masuk tahun ke-5 dah ni.

Berniat nak buat belian secara online? Boleh order di : Set Menyusu Shaklee.

Lepas dah berjaya buat tempahan, bolehlah hubungi saya untuk mengetahui cara makan dan waktu pengambilan yang sesuai untuk bulan puasa nanti dan perlukan khidmat nasihat, boleh hubungi : 012 367 2560

.

Atau boleh hubungi Pengedar Sah Shaklee yang tersenarai di bawah .

.

Kuala Lumpur :

Fatin Mazelan : 012-3672 560
Ampang, Kuala Lumpur, Ulu Klang, Bukit Antarabangsa, Ukay Perdana, Wangsa Maju, Taman Melawati, Sri Rampai, Setapak

Fiza Aslam : 017-6070 238
Sekitar KLCC, Jalan Ampang, Bukit Bintang

Akmarina : 017-9636 954
Taman Melawati, Gombak, Batu Caves, Greenwood, Sungai Pusu, Sri Gombak, Segambut, Jalan Duta, MATRADE, Selayang

Atifah : 017-3466 579
Ampang, Bandar Baru Ampang, Pandan Indah, Taman Dagang, Taman Cahaya, Taman Cempaka, Taman Muda, Taman Kosas, Bukit Indah, Bukit Belacan, Kampung Baru Cheras, Taman Saga

Yuni : 012-3857 800
Bukit Damansara, Mont Kiara, TTDI, Jalan Duta, Sri Hartamas, Kerinchi, Bandar Utama, Bangsar, Pantai Dalam

Liza : 012-647 4125
KL Sentral

.

Selangor

Azie : 012-9513 802
Sungai Buloh, Rawang, Bandar Tasik Puteri, Shah Alam, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Kota Damansara, Kepong

Fiza : 017-6070 238
Rawang, Selayang, Batang Kali, Gombak, Serendah, Sungai Buloh, Shah Alam, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Kota Damansara, Kepong

Muni : 019-6736 675
Sepang, Salak Tinggi, Nilai, KLIA, KLIA2

Azura : 017-6120 992
Selayang, Kepong, Batu Caves, Gombak, Klang, Pulau Indah, Port Klang

Yanti : 012-5285 658
Kajang, Bangi, Semenyih, Sg Long, Seri Kembangan, Balakong, Cheras

Liza : 012-647 4125
Jenjarom

.

Pahang, Terengganu dan Kelantan

Kak Wan : 011-2609 9465
Kuantan, Bandar Indera Mahkota, Pahang

Elynn : 013-9449 174
Sekitar Bandar Raub, Pahang

Nora : 014-807 0610

Sekitar Gambang

Izzati : 019-4028 542
Sekitar kawasan Bandar Kemaman, Terengganu

Absarina : 017-9636 954
Sekitar kawasan Kota Bharu, Kelantan

.

Negeri Sembilan, Melaka dan Johor

Muni : 019-6736 675
Nilai, Seremban, Negeri Sembilan

Syin : 013-7875 853
Kulai, Kelapa Sawit, Senai, Johor Bahru, Singapore

.

Perak, Kedah, Penang dan Perlis

Fatin : 012-3672 560
Bandaraya Ipoh, Perak

.

Sabah dan Sarawak

Lia : 017-5278 054
Kota Marudu, Sabah

.

Cari Pengedar Shaklee? >>> Pengedar Shaklee Malaysia
.
Harga Produk? >>> Senarai Harga Produk Shaklee
 .
Nak Daftar Jadi Ahli? >>> Borang Daftar Ahli Shaklee Online