Salah satu deria yang paling penting pada diri kita ialah mata. 7 Tips Penjagaan Mata Agar Kekal Sihat akan memberi kenikmatan pada penglihatan kita. Juga, tanda kita menyukuri atas pemberian salah satu nikmat dariNya.

7 Tips Penjagaan Mata Agar Kekal Sihat | Carotomax Shaklee

Sedar ataupun tidak, rutin harian kita pada zaman sekarang banyak terdedah dengan aktiviti teknologi yang mengeluarkan cahaya seperti telefon bimbit, tablet, televisyen, komputer dan lain2. “Prevent is better than cure” adalah langkah terbaik yang perlu kita main peranan disini untuk mengelak mata kita kepada sakit.

1) Jaga jarak penglihatan kita sebaik-baiknya 50cm – 100cm dari skrin komputer, televisyen atau apa-apa gadget.

2) Sekali sekala rehatkan mata anda untuk mengurangkan ketegangan mata. Jangan paksa mata anda untuk menghadap buku atau skrin komputer terlalu lama dan tidur secukupnya. Cara merehatkan mata:-

Iaitu dengan menggosokkan kedua tapak tangan anda sehingga panas dan letakkan kedua tapak tangan pada mata anda. Lakukan sebanyak 3 kali.

3) Elakkan menggosok mata mengunakan tangan dengan kuat. Gunakan kain bersih untuk mengelak sebarang jangitan. Ingat, gosok mata dengan kuat merosakkan sel-sel serta saraf pada mata.

4) Memakai alat pelindung mata. Pakai cermin mata gelap pelindung UV untuk aktiviti harian anda yang terdedah pada sinaran matahari.

7 Tips Penjagaan Mata Agar Kekal Sihat | Carotomax Shaklee

5) Pemeriksaan mata perlu dilakukan untuk mengelak sebarang penyakit. Sekiranya ada merasakan kelainan pada penglihatan anda, segeralah berjumpa doktor dan buat pemeriksaan biasa pada setiap 6 bulan.

7 Tips Penjagaan Mata Agar Kekal Sihat | Carotomax Shaklee

6) Senaman untuk menguatkan mata:-

Putarkan biji mata anda ke kiri dan ke kanan perlahan-lahan. Buat 2 pusingan ke kiri dan 2 pusingan ke kanan.

Tips tambahan selain 7 Tips Penjagaan Mata Agar Kekal Sihat, semasa anda sedang menumpukan sepenuh perhatian pada bahan bacaan, otot-otot mata anda akan menjadi kecut dan menegang, cara untuk melonggarlan ketengangan otot mata ialah:-

  • Pandang terus ke depan.
  • Tumpukan perhatian anda pada mata anda.
  • Cuba rasakan seolah-olah mata anda sedang ‘membesar’ dan bahagian dahi anda menjadi ringan dan longgar.
  • Urut bahagian-bahagian kepala anda supaya menjadi tenang dan ringan.
  • Tarik rambut anda segenggam demi segenggam (jangan sampai tercabut!).

7 Tips Penjagaan Mata Agar Kekal Sihat | Carotomax Shaklee

7) Makan vitamin mata atau makanan yang tinggi Vitamin A, ini yang paling penting untuk mengekalkan penjagaan mata supaya kelak sihat. Cadangan saya ialah makan lah Carotomax Shaklee Bantu Reverse Penglihatan Saya, vitamin sempurna untuk mata.

Kisah saya dan Carotomax Shaklee, pengalaman sendiri terbaik, memberi Perlindungan sepenuhnya dan membaik pulih penglihatan mata. Salah satu vitamin mata yang saya amalkan seisi keluarga. Inilah 7 Tips Penjagaan Mata Agar Kekal Sihat yang boleh diamalkan untuk memelihara mata kita dari cepat rosak.

Pengedar Shaklee Kajang | Pengedar Shaklee Online Malaysia

Saksikan kompilasi aktiviti team kami dan pencapaian dalam Bisnes Online Shaklee

Nak Beli Produk Shaklee Dari Pengedar Shaklee >>> Pengedar Vivix Shaklee Online

Nak Beli Shaklee Online Terus Dari Shaklee HQ >>> Cara Beli Shaklee Online

Nak Daftar Jadi Ahli >>> Borang Daftar Ahli Shaklee