6 Cara Atasi Simpul Biawak Atau Mengkarung. Siapa pernah alaminya? Hmm..sebut je simpul biawak, mesti siapa-siapa yang pernah mengalaminya akan menunjukan ekspresi muka yang bermacam-macam. Kalau nak cerita sakitnya. Allahuakhbar!

6 Cara Atasi Simpul Biawak Atau Mengkarung

Actually Simpul Biawak atau tarik Mengkarung adalah disebabkan penguncupan otot atau lebih lelemak. Sebab-sebab biasa kejang otot rangka termasuk keletihan otot, rendah natrium dan kalium.

Dengan pengambilan kalsium yang mencukupi, tekanan darah berada pada tahap yang normal jadi kita tidak mudah terdedah dengan serangan ini.

Malah orang yang kurang kalsium dikatakan mudah senggugut, retensi air, mudah marah dan murung. Simpul Biawak ini selalunya terjadi di kalangan wanita kerana kehilangan kalsium sewaktu mengandung dan breastfeeding (menyusukan anak).

Dan Simpul Biawak ni paling kerap kena pada orang yang tengah pregnant. Jangan tak tahu pula, Simpul Biawak ni boleh terkena pada sesiapa sahaja.

Dari pengalaman saya sendiri ketika hamil, boleh dikatakan hampir setiap hari Simpul Biawak akan menjamah betis saya. Masa tu saya memang tak tahu petua-petua ni. Terima dan pasrah sajalah kalau Simpul Biawak ni datang menjengah. Adalah juga petua yang saya amalkan dari orang tua-tua tapi dia tetap juga kunjung tiba. Huhu.

So start dari pengalaman tu, dalam hati dah nekad kena juga cari petua nak hilangkan simpul biawak ni dari datang lagi dan lagi. Ok, ini adalah petua yang saya pernah amalkan. Ingat-ingat lupa jugalah. Hihi. Boleh lah cuba ya.

6 Cara Atasi Simpul Biawak Atau Mengkarung:

1) Pakai stoking sewaktu tidur – untuk mengelakkan kaki yang sejuk kerana kakisejuk mudah mengalami kekejangan.

2) Sapu minyak panas pada betis sebelum tidur – untuk mengelakkan angin sejuk masuk.

3) Lakukan regangan ringkas sebelum tidur – untuk melancarkan perjalanan darah.

4) Tidur secara mengiring – seeloknya mengiring ke kiri sebab salur darah besar di sebelah kanan badan. Ini bagus untuk yang sedang mengandung.

5) Lapik bantal di kaki ketika tidur – supaya kaki lebih tinggi dari badan.

6) Ostematrix Shaklee – masa tu macam-macam saya search dan sampailah akhirnya saya terjumpa cik Oste, cinta hati saya ni. Boleh baca entri saya sebelum ini, Kenapa saya Jatuh Hati dengan Ostematrix Shaklee.

6 Cara Atasi Simpul Biawak Atau Mengkarung
Ni lah yang terjadi kat kaki kita sebenarnya.

Finally

Ostematrix ni memang amat membantu menyelesaikan masalah saya menjadikan ia poin nombor 6 dalam 6 Cara Atasi Simpul Biawak Atau Mengkarung ni. Hihi. Saya langsung tak kena simpul biawak ini masa kehamilan memasuki 7 bulan dan kehamilan yang seterusnya.

.

Dapatkan produk di sini : Ostematrix Shaklee atau hubungi 012 385 7800.

.

Saya sangat recommended bagi siapa yang tengah pregnant dan sedang memcari vitamin magic untuk usir lenguh-lenguh urat dan cramp kaki tu, boleh dapatkan sebotol Ostematrix Shaklee ni. Rugi tak cuba. Khasiat dia Masya Allah. Harga sebotol tak lah mahal sangat. Sekian, update tentang 6 Cara Atasi Simpul Biawak Atau Mengkarung.