Assalammualaikum. Apa khabar? Kali ni saya nak kongsi pula 5 Tips Persediaan Menghadapi Musim Hujan ni. Ya lah, negara kita sekarang berada dalam musim tengkujuh kan sehingga Mac nanti (waktu angin monsoon bertukar arah).

5 Tips Persediaan Menghadapi Musim Hujan

Untuk saya yang duduk di kawasan bandar, jarang ada masalah banjir besar seperti yang berada di kawasan pesisiran pantai sana. Jadinya, macam tipulah kan saya sibuk nak kongsi tips hadapi banjir. Huhu. So, saya kongsikan cara saya hadapi musim hujan yang turun tak tentu masa ni.

1) Pastikan rumah sentiasa bersih

Waktu-waktu macam sekarang ni, kan selalu hujan. Akan bertambah banyaklah makhluk Allah yang membawa virus. Macam nyamuk. Sebab ada banyak kawasan takungan tempat dia boleh membiak. Jadinya, nak tak nak kenalah selalu kemas kawasan rumah. Mana yang ada piring pasu bunga tu, bolehlah buang air dalam piring tu selalu.

2) Kurangkan bercuti

Kalau saya, saya pilih untuk duduk di rumah sahaja. Sebab kalau pergi bercuti pun tak banyak tempat kita boleh pergi. Nak cuti kawasan bandar, boleh melawat dalam bangunan saja. Nak makan pun kena dalam bangunan. Nak nak ada anak-anak kecil ni.

Nak ke kawasan sungai, takut kepala air serbu. Nak ke laut, ombak besar. Jadi, baiklah kita rehat saja kat rumah dengan anak-anak. Main sama-sama mainan yang banyak kat rumah tu yang macam jarang sangat nampaknya anak-anak main. Hihi. Sayalah tu.

3) Plan perjalanan

Kalau nak keluar atau kena keluar juga plan dulu perjalanan ok. Macam sekarang hujan selalu turun belah petang, jadi kalau saya nak keluar, selalunya saya akan keluar pada waktu pagi. Dan akan cuba balik sebelum hujan turun. Alhamdulillah setakat ni nasib sangat menyebelahi saya. Dah sampai rumah baru hujan.

4) Cara keringkan baju

Ada sekali hari tu, sampai 3 kali saya jemur kain baju yang sama sebab asyik kena hujan. Alhamdulillah bila guna Set Pencuci Rumah Shaklee, baju tak kempap, tak bau hapak. Bau masih fresh. Dan at last, suami saya belikan dryer (berbentuk almari tu) dan at the end saya keringkan baju dalam tu. Hehe. Saya tak jual. Boleh cari kat Lazada ok.

5) Pastikan anak-anak senantiasa sihat

Anak saya dah mula berhingusan dari Isnin. Musim hujan ni musim senang kena jangkitan virus. Paling risau si Adam lah. Dah 3 kali masuk wad. Jadinya, saya sumbat mereka bertiga dengan OmegGuard dan Chewable Vita C buat masa sekarang. Nutriferon masih on the way nak beli. Heee. InshaAllah dengan ikhtiar kecil ini, harapnya mereka kembali sihat secepat mungkin.

Ok, saya rasa cukuplah 5 Tips Persediaan Menghadapi Musim Hujan ni. Sebab duduk kat rumah saja. Bukan berjalan melancong pun. Heee. Semoga bermanfaat untuk awak semua.

Jika perlukan khidmat nasihat, boleh hubungi : 012 367 2560

.

Atau boleh hubungi Pengedar Sah Shaklee yang tersenarai di bawah .

.

Kuala Lumpur :

Fatin Mazelan : 012-3672 560
Ampang, Kuala Lumpur, Ulu Klang, Bukit Antarabangsa, Ukay Perdana, Wangsa Maju, Taman Melawati, Sri Rampai, Setapak

Fiza Aslam : 017-6070 238
Sekitar KLCC, Jalan Ampang, Bukit Bintang

Akmarina : 017-9636 954
Taman Melawati, Gombak, Batu Caves, Greenwood, Sungai Pusu, Sri Gombak, Segambut, Jalan Duta, MATRADE, Selayang

Atifah : 017-3466 579
Ampang, Bandar Baru Ampang, Pandan Indah, Taman Dagang, Taman Cahaya, Taman Cempaka, Taman Muda, Taman Kosas, Bukit Indah, Bukit Belacan, Kampung Baru Cheras, Taman Saga

Yuni : 012-3857 800
Bukit Damansara, Mont Kiara, TTDI, Jalan Duta, Sri Hartamas, Kerinchi, Bandar Utama, Bangsar, Pantai Dalam

Liza : 012-647 4125
KL Sentral

.

Selangor

Azie : 012-9513 802
Sungai Buloh, Rawang, Bandar Tasik Puteri, Shah Alam, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Kota Damansara, Kepong

Fiza : 017-6070 238
Rawang, Selayang, Batang Kali, Gombak, Serendah, Sungai Buloh, Shah Alam, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Kota Damansara, Kepong

Muni : 019-6736 675
Sepang, Salak Tinggi, Nilai, KLIA, KLIA2

Azura : 017-6120 992
Selayang, Kepong, Batu Caves, Gombak, Klang, Pulau Indah, Port Klang

Yanti : 012-5285 658
Kajang, Bangi, Semenyih, Sg Long, Seri Kembangan, Balakong, Cheras

Liza : 012-647 4125
Jenjarom

.

Pahang, Terengganu dan Kelantan

Kak Wan : 011-2609 9465
Kuantan, Bandar Indera Mahkota, Pahang

Elynn : 013-9449 174
Sekitar Bandar Raub, Pahang

Nora : 014-807 0610

Sekitar Gambang

Izzati : 019-4028 542
Sekitar kawasan Bandar Kemaman, Terengganu

Absarina : 017-9636 954
Sekitar kawasan Kota Bharu, Kelantan

.

Negeri Sembilan, Melaka dan Johor

Muni : 019-6736 675
Nilai, Seremban, Negeri Sembilan

Syin : 013-7875 853
Kulai, Kelapa Sawit, Senai, Johor Bahru, Singapore

.

Perak, Kedah, Penang dan Perlis

Fatin : 012-3672 560
Bandaraya Ipoh, Perak

.

Sabah dan Sarawak

Lia : 017-5278 054
Kota Marudu, Sabah

.

Cari Pengedar Shaklee? >>> Pengedar Shaklee Malaysia
.
.
Nak Daftar Jadi Ahli? >>> Borang Daftar Ahli Shaklee Online